UPDATE: Beijingul a avut o primă reacție oficială în urma semnării acordului între SUA – UK – Australia. China a criticat pactul, spunând că cele trei țări “au ales calea periculoasă și eronată”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe mai susține că acordul “ignoră preocupările întregii comunități internaționale”.

Știrea în forma inițială: 

Președintele american, Joe Biden, a declarat că în acest fel regiunea Indo-Pacifică va rămâne “liberă și deschisă”. El a ținut să precizeze că deși vor avea propulsie nucleară, submarinele nu vor fi echipate cu arme nucleare. Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a subliniat că pentru prima dată, trei flote de submarine vor lucra împreună în Atlantic și Pacific, pentru a menține oceanele noastre libere în următoarele decenii”. 

Potrivit Reuters, este prima dată când SUA oferă aliaților tehnologia propulsiei nucleare, ultrasecretă. Acest tip de submarin este mai greu de detectat, poate parcurge distanțe mari și poate rămâne în imersiune perioade lungi de timp.

Conform acordului, Australia va cumpăra de la compania americană General Dynamics trei submarine cu propulsie nucleară din clasa Virginia, până în 2030, cu opțiunea de cumpărare a încă două. În etapa finală, Regatul Unit și Australia vor produce și vor opera o nouă clasă de submarine, SSN-AUKUS, cu tehnologii americane de ultimă generație. UK ar urma să primească submarinul său la finalul anilor 2030, iar Australia la începutul deceniului 2040. 

În final, Australia va plăti 245 de miliarde de dolari până în 2055. Premierul australian a declarat că se așteaptă ca prin AUKUS, să fie create 20 de mii de locuri de muncă în următorii 30 de ani.

Australia a oferit Chinei o informare cu privire la acordul privind submarinele, a declarat ministrul australian al Apărării, Richard Marles. Totuși, Beijingul a condamnat acordul AUKUS ca fiind un act ilegal de proliferare nucleară. Planul “subminează sistemul internațional de neproliferare, alimentează cursele de înarmare și dăunează păcii și stabilității”.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a arătat că Beijingul și-a dezvoltat propriile forțe militare, inclusiv submarine cu propulsie nucleară, spunând: “Am comunicat cu ei despre proiectul AUKUS și am căutat mai multe informații de la ei despre intențiile lor”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday