Mai mulți politicieni au reacționat după ce un bărbat cu probleme mintale, care deținea legal o armă, a ucis opt persoane în Hamburg. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de modul în care guvernul acționează în ceea ce privește reglementarea deținerii armelor de foc. De asemenea, s-au întrebat de ce autoritățile nu i-au confiscat arma acestuia, deși fuseseră avertizați cu privire la problemele pe care acesta le are.

Oficialii germani au cerut revizuirea urgentă a legilor privind deținerea de arme. “Acest act teribil a arătat că deținătorii legali de arme de foc le pot folosi pentru a face rău în societate. Mai puține arme în mâinile oamenilor asigură mai multă siguranță publică”, a declarat Marcel Emmerich, expert în afacerile interne al Partidului Verzilor.

În prezent, Germania cere doar celor sub 25 de ani să se supună unor evaluări medicale și psihologice înainte de a li se acorda un permis de port-armă. Mai mulți deputați au atras atenția, în acest context, că legislația actuală a armelor de foc poate permite ca acestea să se afle în “mâini greșite.” De asemenea, au adăugat că o schimbare a reglementărilor actuale ar trebui să faciliteze confiscarea armelor de la persoanele care le pot deține și să ofere acces mai ușor pentru autorități la datele personale proprietarilor.

Ministrul de Interne Nancy Faeser a prezentat deja în ianuarie un nou proiect de lege privind controlul armelor de foc, pe fondul altor incidente care au avut loc în țară în ultimii ani. În 2020, de pildă, la Hanau, un extremist de dreapta care suferea de probleme mintale, dar care deținea legal mai multe pistoale a ucis unsprezece persoane și a rănit alte cinci. 

Nancy Faeser a propus și înlăturarea limitei de vârstă pentru testele psihologice, care ar urma să fie făcute de solicitanții permiselor de deținere, pe cont propriu.

DW explică, însă, faptul că proiectul de lege propus de ministrul de Interne este incomplet, întrucât, se referă doar la introducerea unor interdicții pentru armele semiautomate. Publicația germană adaugă că și în urma aplicării reglementărilor propuse de doamna Faeser, cel care a comis ultimul atac, tot ar putea să dețină legal o armă de foc.

Reamintim, discuțiile au început după ce, joi seară, Philipp F., un cetățean german în vârstă de 35 de ani și fost membru al Martorilor lui Iehova, a împușcat mai multe persoane, ucigând șapte, după care s-a sinucis. Poliția a declarat că motivul crimei rămâne necunoscut. Anterior, autoritățile primiseră o informație anonimă potrivit căreia autorul ar putea avea probleme psihice, dar poliția a constat că poate deține în continuare arma de foc, în urma vizitei la locuința sa.

Sursă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday