Italia. Peste o mie de imigranți au fost aduși la țărm în sudul țării, în urma unei operațiuni majore de salvare a trei ambarcațiuni care navigau cu greu în apele agitate din largul Calabriei.

O navă a gărzii de coastă a adus la țărm 584 de persoane în orașul Reggio Calabria, în timp ce o alta a escortat o barcă de pescuit care transporta 487 de migranți în portul Crotone, în apropiere de locul naufragiului din 26 februarie, în urma căruia au murit cel puțin 74 de persoane.

Oficialii locali au declarat că alți 200 de migranți au fost preluați în largul coastei siciliene și că vor fi transportați cu feribotul la Catania, în cursul zilei. Peste 4.000 de imigranți au ajuns în Italia începând de miercuri, comparativ cu 1.300 în toată luna martie a anului trecut.

Garda de Coastă a trimis vineri opt ambarcațiuni în diverse operațiuni de salvare, în timp ce o navă de patrulare a fost, de asemenea, chemată să intervină pentru a preveni repetarea dezastrului de luna trecută, când o navă de imigranți s-a scufundat la o distanță mică de coasta Calabriei.

Azi, salvatorii au recuperat cadavrul unei tinere, astfel numărul total al morților tragediei de luna trecută urcă la 74. Alte 79 de persoane au supraviețuit naufragiului, dar aproximativ 30 sunt încă date dispărute, fiind presupuse moarte. Procurorii investighează dacă autoritățile italiene ar fi trebuit să facă mai mult pentru a preveni tragedia. Prim-ministrul Giorgia Meloni a respins această sugestie și a încercat să dea vina în totalitate pe traficanții de persoane.

Cabinetul său a introdus, joi, pedepse mai dure cu închisoarea pentru traficanții de persoane și a promis să deschidă mai multe canale pentru imigrația legală. La sfârșitul anului trecut, a luat măsuri drastice împotriva bărcilor de salvare caritabile, acuzându-le că acționează ca un serviciu de taxi pentru imigranți. Această măsură a dus la o reducere drastică a numărului de nave de salvare care patrulează în largul Africii de Nord, de unde pleacă majoritatea imigranților.

Sursă: Reuters
Sursă Foto: Ivan Cholakov | Dreamstime.com

Folosim cookies