UE a ajuns la un acord pentru a reduce consumul de energie cu 12%, până în 2030. Europarlamentarii spun că acest lucru va contribui la combaterea schimbărilor climatice și la reducerea dependenței energetice de Rusia.

Acordul a fost convenit după lungi discuții între negociatori din țările UE și Parlamentul European. Atingerea obiectivelor presupune ca statele membre UE să renoveze milioane de clădiri pentru a risipi mai puțină energie. Majoritatea clădirilor europene sunt încălzite cu combustibili fosili, iar această politică este crucială pentru eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice.

Negociatorii au convenit că energia folosită de consumatorii finali din blocul comunitar, cum sunt gospodăriile și fabricile, să fie cu 11,7% mai mică în 2030, față de cea estimată pentru acea dată.

Totuși acordul nu a îndeplinește obiectivul de 13% dorit de Comisia Europeană, care declarase anul trecut că UE va trebui să ajute țările să elimine depedența de combustibilii fosili ruși mai repede, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Parlamentul european țintea un procent mai mare, de 14%, în timp ce unele țări UE au făcut presiuni pentru o țintă mai mică (9%) – propunerea inițială a UE din 2021, dar care a fost schimbată în urma războiului din Ucraina.

Sursă: Reuters

Folosim cookies