Update: Un jurnalist BBC a declarat că, în urma reacției experților și ale altor comentatori sportivi, postul a fost nevoit să își anuleze o parte a programului stabilit pentru emisiunile sportive de astăzi. Astfel, sunt difuzate emisiuni preînregistrate și nu cele care se aflau în grilă.

Aceeași sursă a anunțat că, în semn de solidaritate cu Gary Lineker, pe lângă Alan Shearer şi Ian Wright nu vor participa la emisiuni nici  Alex Scott, Kelly Somers, Glenn Murray și Jason Mohammed.

Știrea inițială: Gary Lineker, fostul căpitan al echipei de fotbal a Angliei, nu va mai prezenta emisiunea “Meciul Zilei” din cauza comentariilor sale cu privire la noua lege a solicitanților de azil. “Comentariile recente ale lui Lineker de pe rețelele sociale încalcă regulile companiei. Acesta nu ar trebui să ia partea niciunui partid politic”, a declarat BBC.

Publicația britanică a decis că acesta nu va mai prezenta emisiunea sportivă, până când nu va avea ”o poziție clară și convenită cu privire la utilizarea rețelelor de socializare de către acesta”, se arată în comunicat.

Marți, Lineker a comentat la o înregistrare video postată pe Twitter de Ministerul britanic de Interne care anunța politica guvernului privind solicitanții de azil. “Dumnezeule, este mai mult decât îngrozitor”, a scris Lineker, care apoi a continuat: ”Nu există un aflux uriaș. Primim mult mai puțini refugiați decât alte țări europene importante. Aceasta este doar o politică crudă îndreptată împotriva celor mai vulnerabile persoane, într-un limbaj care nu se deosebește de cel folosit de Germania în anii ’30”.

Niciun prezentator sau expert nu va apărea în emisiunea “Meciul Zilei” de sâmbătă, după o serie de declarații care îl susțin pe Lineker. Foștii jucători de fotbal Alan Shearer și Ian Wright au scris pe Twitter că nu vor participa în emisiune în semn de solidaritate cu Lineker. BBC a precizat că în cazul acesta emisiunea de sâmbătă se va concentra “pe acțiunea de pe stadion, fără comentarii”.

Marți, guvernul de la Londra a anunțat detaliile unei noi legi prin care imigranții care sosesc peste Canalul Mânecii nu vor putea solicita azil și vor fi deportați fie în țara lor de origine, fie în alte țări sigure. Legea a atras critici din partea partidelor de opoziție, a organizațiilor caritabile și a Agenției ONU pentru refugiați din cauza impactului pe care îl va avea asupra refugiaților.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday