Pe măsură ce Republica Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia caută metode să slăbească guvernul moldovean, probabil cu scopul final de a instaura o administrație favorabilă Rusiei“, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, în cadrul unui briefing.

SUA consideră că Rusia își intensifică activitățile în acest sens, pentru a slăbi guvernul Republicii Moldova, care caută legături mai strânse cu UE. De asemenea, SUA văd semne că actorii legați de guvernul rus ar putea oferi instruire demonstranților antiguvernamentali. Chișinăul a fost zguduit de proteste antiguvernamentale în ultimele săptămâni, organizate în mare parte de Partidul Șor.

De asemenea, SUA consideră că Moscova lucrează pentru a semăna dezinformare cu privire la stabilitatea generală a Moldovei, cum ar fi afirmația Ministerului rus al Apărării de luna trecută, că Ucraina plănuia să invadeze Transnistria. Potrivit oficialilor americani, aceste acuzații sunt “nefondate, false și creează o stare de alarmă fără temei

Președintele Maia Sandu a avertizat luna trecută că guvernul rus plănuiește “o serie de acțiuni care implică sabotori, cu pregătire militară, deghizați în civili, pentru a desfășura acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici“.

Pentru moment, administrația Biden consideră că nu există o amenințare militară imediată pentru Moldova. Dar SUA urmăresc îndeaproape activitățile Rusiei și există îngrijorări în legătură cu eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza Europa. Președintele Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu luna trecută la Varșovia, unde au discutat despre intențiile Moscovei. 

Drept răspuns la încercările rusești de destabilizare a Republicii Moldova, Statele Unite vor lua o serie de măsuri, inclusiv valorificarea informațiilor de care dispune guvernul moldovean și o asistență energetică suplimentară de 300 de milioane de dolari. Trezoreria SUA a sancționat, în octombrie, 9 persoane și 12 entități, bănuite că au întreprins activități de destabilizare a guvernului moldovean.

Surse alternative: Reuters, CNN

Foto:  | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday