ONU a anunțat că va achiziționa un petrolier care se va îndrepta spre Yemen pentru a încărca și transporta petrolul de pe o navă aflată în stare de degradare. FSO Safer a fost abandonată în 2015, în largul portului Hodeida, după izbucnirea războiului din Yemen. Integritatea structurală a navei s-a deteriorat semnificativ, deoarece operațiunile de întreținere au fost suspendate de atunci.

FSO Safer a fost construită ca superpetrolier în 1976, însă ulterior a fost folosită drept depozit plutitor pentru petrol. Este ancorată în apropierea terminalului petrolier Ras Isa, care este controlat de mișcarea rebelă Houthi din Yemen.

Organizația Națiunilor Unite caută de ceva timp o soluție pentru această problemă și a apelat la donații pentru a strânge suma necesară achiziționării vasului. Costul operațiunii planificate să înceapă în luna mai este de 129 de milioane de dolari, dintre care 75 de milioane au fost deja primiți și alte 20 de milioane sunt promise.

Achiziționarea acestui vas adecvat marchează începutul fazei operaționale a planului de a îndepărta în siguranță petrolul și de a evita riscul unui dezastru umanitar și de mediu, a declarat Achim Steiner de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), adăugând că acest pas reprezintă un “progres major”. Permiteți-mi să fiu foarte clar, aceasta este o operațiune riscantă și lucrurile ar putea merge prost, a  adăugat acesta, care a precizat că operațiunea ar putea fi în continuare suspendată dacă nu reușesc să strângă suficiente fonduri.

Conform ONU, o deversare majoră de petrol ar afecta semnificativ comunitățile de pescari de pe coasta Yemenului, iar aerul poluat ar afecta milioane de persoane. Organizația precizează că în cazul unei eventuale scurgeri ar fi nevoie de până la 20 de miliarde de dolari pentru a curăța zona.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday