Institutul pentru Studiul Războiului confirmă faptul că mercenarii Wagner au capturat complet Dubovo-Vasilivka, la 6 km nord-vest de Bakhmut, ceea ce indică o creștere a ritmului ofensivei rusești pe partea de nord a încercuirii orașului. În acest timp, forțele ucrainene își întăresc pozițiile în jurul liniilor critice de comunicații terestre, care sunt acum sub focul artileriei ruse.

Pe partea de est a orașului, Wagner pare a fi oprit atacul, după ce rușii au pătruns în acesta, iar ucrainenii s-au retras în dreapta râului Bakhmutka, aruncând în aer podurile peste acesta. În ultimele trei zile, în această zonă nu s-au mai dus lupte. ISW observă că “ofensiva frontală din estul Bakhmut a consumat probabil un număr semnificativ de personal și resurse Wagner, deși nu este încă evident dacă acest efort a făcut ca ofensiva lui Wagner în interiorul lui Bakhmut să culmineze”. Este posibil ca luptătorii grupării private să fi intrat într-o pauză operațională, în așteptarea unor întăriri, posibil cu forțe convenționale ale Armatei Ruse.

ISW consideră că sunt semne că forțele ruse se pregătesc să reia operațiunile ofensive în jurul Vuhledar, pe Frontul de Sud, unde la începutul lunii februarie au suferit o înfrângere semnificativă, soldată cu pierderea a zeci de blindate și tancuri. “Degradarea probabilă a altor unități din zonă, pierderile semnificative de echipamente și constrângerile continue raportate de artilerie vor împiedica probabil forțele ruse să-și asigure câștiguri tactice semnificative dacă decid să reia ofensivele în zonă”.

Despre atacul cu rachete de ieri asupra orașelor și infrastructurii energetice ucrainene, ISW arată că acesta a avut un sens mai degrabă propagandistic. Oficialii militari ucraineni au raportat că 84 de rachete, de diferite tipuri, au fost lansate asupra infrastructurii civile ucrainene, între care șase rachete hipersonice Kh-47 Kinjal, pe care Armata Ucraineană nu le poate intercepta. Ulterior, Rusia a spus că atacul a fost o ripostă pentru incidentul din 2 martie din regiunea rusă Briansk.

Surse: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday