Senatorii francezi au votat joi pentru adoptarea Articolului 7 din proiectul de reformă a sistemului de pensii, ce prevede creșterea vârstei legale de pensionare. Demersul este considerat o primă victorie pentru planul președintelui Emmanuel Macron, față de care au fost declanșate proteste violente și greve în întreaga țară.

Senatul urmează să aprobe restul articolelor din proiectul de reformă în cursul acestei săptămâni. Acesta va fi apoi supus dezbaterii într-o comisie de mediere între Senat și Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului.

Totuși, partidul lui Macron nu are o majoritate absolută în Adunarea Națională și va trebui să convingă câteva zeci de parlamentari conservatori să voteze proiectul sau, conform presei franceze, să se folosească de puterile sale constituționale pentru a ocoli votul din camera inferioară. Președintele francez Macron a plasat reforma pensiilor în centrul agendei sale politice. Guvernul său susține că majorarea vârstei de pensionare și înăsprirea cerințelor pentru o pensie completă sunt esențiale pentru a împiedica sistemul să intre în deficit.

În urma votului, sindicatele au anunțat că vor pune în continuare presiune asupra guvernului prin organizarea de proteste și greve. Marți, au avut loc violențe la Paris între forțele de ordine și protestatarii care au aruncat cu cocktailuri Molotov, iar manifestanții au blocat drumurile de legătură cu rafinăriile din țară.

Surse alternative: Euronews, BFMTV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday