Guvernul Țărilor de Jos (Olanda) a confirmat că va impune restricții la exporturile de echipamente pentru fabricarea microprocesoarelor, la două luni după ce a încheiat un acord cu SUA și Japonia în acest sens. Companiile care produc cele mai avansate mașinării de imprimare a microcipurilor au fabrici doar în cele trei țări, scrie Politico.

Această inițiativă este condusă de SUA și are ca scop stoparea livrării de cipuri de ultimă generație către Beijing. “Având în vedere evoluțiile tehnologice și contextul geopolitic, guvernul a ajuns la concluzia că este necesar pentru securitatea (inter)națională să extindă controalele la export privind echipamentele specifice de fabricare a semiconductoarelor”, a scris ministrul Comerțului, într-o scrisoare oficială către parlament.

Chiar dacă China nu este menționată în mod specific în scrisoare, restricțiile vin pe fondul eforturilor Chinei de a depăși SUA, Taiwan, Coreea de Sud sau Japonia, care sunt cei mai mari furnizori de cipuri la nivel global.

Noile restricții reprezintă o lovitură serioasă pentru ASML, liderul mondial în producția de echipamente avansate pentru imprimarea microcipurilor, mai arată Politico. ASML, cea mai valoroasă companie tehnologică din UE, a declarat că “va trebui să solicite licențe de export pentru expedierea celor mai avansate sisteme”.

Guvernul olandez a declarat că va face presiuni pentru ca noile controale de export să fie incluse în Aranjamentul Wassenaar, un organism în cadrul căruia 42 de țări participante convin asupra controalelor la export pentru arme convenționale și bunuri cu dublă utilizare, care pot avea atât aplicații civile, cât și militare.

Cu toate acestea, Rusia este încă membră a Wassenaar, iar Olanda a declarat că Moscova ar putea bloca propunerea. Din acest motiv, guvernul olandez a declarat că va stabili, de asemenea, propria sa listă națională de control al exporturilor, care poate fi preluată de alți membri ai UE.

Sursă: Politico
Sursă Foto: ASML

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday