Forțele de ordine au recurs la gazele lacrimogene pentru a dispersa mulțimea adunată în fața Parlamentului din Tbilisi, după ce parlamentarii au dat un vot pozitiv, în primă lectură, proiectului de lege al agenților străini, de inspirație rusească.

Conform inițiativei legislative, susținute de partidul aflat la putere, organizațiile care primesc din străinătate mai mult de o cincime din totalul veniturilor trebuie să se înregistreze ca “agenți străini”, altfel riscă amenzi drastice. O lege similară a fost adoptată în Rusia în 2012 și completată în ultimii ani. Opoziția rusă a reclamat că este folosită pentru a înăbuși mișcările de disidență.

Potrivit televiziunilor din Georgia, poliția a folosit și tunurile de apă în confruntările cu protestatarii. O parte dintre manifestanți au fluturat steaguri ale Statelor Unite și Uniunii Europene și au scandat “Nu legislației rusești”.

Aflat la Berlin în această după-amiază, premierul georgian și-a arătat susținerea pentru proiectul de lege, despre care a spus că respectă standardele europene și globale. Reuters amintește că peste 60 de ONG-uri și site-uri de știri au anunțat deja că nu vor respecta legea, dacă va intra în vigoare.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday