“Cele mai recente date economice au fost mai puternice decât ne așteptam, ceea ce sugerează că nivelul final al ratelor dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât s-a anticipat anterior”, a declarat Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, în cadrul unei audieri în Senat.

SUA au înregistrat o creștere neașteptată a ratei inflației în ianuarie, dar și o creștere neobișnuită a numărului locurilor de muncă pentru acea perioadă. Powell a declarat că, deși ar putea fi rezultatul temperaturilor calde, FED consideră că ar putea fi, de asemenea, un semn că banca centrală a SUA ar trebui să ia măsuri mai rapid pentru a tempera inflația. Astfel, ar putea reveni la majorarea ratei dobânzilor cu valori mai mari decât cea de 0,25%, prognozată anterior. Președintele FED a mai declarat că banca centrală este pregătită să accelereze ritmul de majorare a ratelor, dacă datele economice necesită acest lucru. 

Bursa americană a scăzut brusc după declarațiile lui Jerome Powell. Dow Jones a înregistrat un declin de 0,9%. Indicii S&P 500 și Nasdaq Composite au scăzut cu 1%, respectiv 0,8%. Declarația oficialului indică faptul că obiectivul Rezervei Federale de reechilibrare a inflației și de atingere a țintei de 2%, fără a declanșa o recesiune severă şi fără a provoca creşteri substanțiale ale ratei șomajului, este încă greu de atins. Piața muncii din SUA are în continuare o rată a șomajului de 3,4%, care nu a mai fost înregistrată din 1969.

Următoarea ședință de politică monetară a Fed va avea loc între 21-22 martie. În urmă cu o lună, dobânda de referință a fost majorată cu 0,25%, aceasta fiind cea de-a opta majorare consecutivă.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Marchmeena | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday