În ultimii zece ani, firmele turcești au devenit principalii proiectanți și producători de drone militare, scrie Business Insider. Doar anul trecut, Turcia a exportat vehicule aeriene fără pilot (UAV) în valoare de 871 de milioane de dolari, o crește cu 80% față de 2021. 

Compania Baykar, care produce cunoscutele drone Bayraktar folosite în războiul din Ucraina, a anunțat că a realizat cu succes două teste ale noului său model Kızılelma (“Mărul roșu” în turcă). A precizat că va mai efectua exerciții timp de un an, înainte de a începe producția în masă.

Au fost dezvoltate două prototipuri, propulsate de motoare subsonice fabricate de o firmă din Ucraina, dar pe viitor vor fi dotate motoare supersonice. Aeronavele vor transporta o gamă variată de arme, printre care muniții ghidate, rachete aer-aer și rachete de croazieră fabricate de producători turci. Potrivit Business Insider, acest lucru denotă accentul pus de Ankara pe dezvoltarea industriei sale naționale de apărare.

Kızılelma are o lungime de 14 metri și o anvergură a aripilor de aproape zece metri. Are o autonomie declarată de cinci ore, poate urca până la zece mii de metri altitudine și poate atinge o viteză de până la 740 km/oră.

Marina Turcă plănuiește să facă din Kızılelma principala aeronavă a portavionului său, TCG Anadolu. Varianta navală a dronei va avea aripi mai scurte care pot fi pliate, pentru a economisi spațiu.

Sursa: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday