În prima apariție publică de la preluarea funcției de ministru de Externe al Chinei, Qin Gang a conturat agenda de politică externă a Beijingului pentru următorii ani. Acesta a vorbit în special despre consolidarea relațiilor dintre Beijing și Moscova, spunând că Rusia are “rolul unui generator de forță și stabilitate”. 

“Dacă Washingtonul nu frânează și continuă să accelereze pe o cale greșită, niciun fel de balustradă nu poate împiedica deraierea de pe acest drum și, inevitabil, va exista un conflict. SUA susțin că încearcă să concureze cu China, dar că nu caută un conflict. În realitate, așa-numita competiție a Washingtonului este o izolare și o suprimare completă, un joc cu câștig zero pentru SUA, a declarat Qin Gang cu ocazia discursului în cadrul Congresului Național al Poporului.

Cu aceeași ocazie, noul ministru chinez de Externe a vorbit despre consolidarea relațiilor cu Rusia, o “prietenie” care ar trebui să aibă loc într-un context geopolitic instabil. O colaborare între Rusia și China oferă lumii o forță importantă. Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai necesar ca Rusia și China să-și dezvolte constant relațiile, a argumentat acesta. Ministrul a reamintit situația balonului de spionaj doborât de autoritățile americane luna trecută, un incident care ar fi putut fi evitat dacă SUA nu ar fi judecat fără cunoștință de cauză“. 

Totodată, Qin Gang a adus în discuție subiectul furnizării de arme americane Taiwanului. În acest sens, ministrul a pus o întrebare, aparent retorică: De ce SUA să ceară Chinei să se abțină de la aprovizionarea Rusei cu arme, dacă ei vând arme Taiwanului?”. Luna trecută, SUA au avertizat că Beijingul ar putea crește sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina, în ciuda unui presupus plan de pace promovat de un reprezentant chinez care a călătorit la Moscova.

Într-un discurs susținut luni, preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat că “țări occidentale, conduse de Statele Unite, au pus în aplicare o politică de îngrădire, încercuire şi represiune împotriva Chinei, ceea ce a condus la provocări fără precedent pentru dezvoltarea țării noastre”.

Surse: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday