În alocuțiunea sa de noapte către poporul ucrainean, președintele Zelenski a spus că decizia de a nu se retrage din Bakhmut este una militară, precizând că Bakhmut a dat și dă unul dintre cele mai importante rezultate în timpul acestui război, în timpul întregii bătălii pentru Donbas”.

Comentând aceste declarații, ISW arată că orașul Bakhmut nu este intrinsec semnificativ operațional sau strategic, dar încăpățânarea rușilor de a-l captura este în sine o vulnerabilitate pentru Armata Rusă. “Capturarea lui Bakhmut este necesară, dar nu suficientă pentru progresele ulterioare ale Rusiei în regiunea Donețk, iar forțele ruse au suferit deja pierderi atât de mari în lupta pentru oraș, încât atacul lor va culmina foarte probabil după ce l-ar cuceri, dacă nu chiar înainte de a reuși acest lucru. (…) Dar rezistența Ucrainei în Bakhmut a devenit semnificativă din punct de vedere strategic din cauza compoziției actuale a forțelor ruse dispuse în zonă. (…) Acestea sunt acum extrase din elementele de elită ale Grupului Wagner și din unitățile aeriene rusești, precum și din alte trupe de calitate inferioară. Forțele ruse de lângă Bakhmut și-au schimbat recent tactica și au aruncat în luptă unități ale forțelor speciale, de calitate superioară și elemente ale forțelor convenționale în luptă. Grupul Wagner folosește în continuare deținuți încorporați pentru a sprijini operațiunile din Bakhmut, deși într-o măsură mult mai limitată decât în lunile precedente, din cauza pierderilor masive suferite de acești recruți în atacurile frontale de uzură. Dar Wagner și-a angajat acum în luptă și cei mai buni soldați ai săi.

Bătălia de la Bakhmut poate, de fapt, să degradeze grav cele mai bune forțe ale Grupului Wagner, privând Rusia de unele dintre trupele sale de șoc cele mai eficiente și mai greu de înlocuit.

Atacurile Wagner au culminat deja o dată, determinând Ministerul rus al Apărării să angajeze în luptă trupe VDV de elită. S-ar putea să culmineze din nou înainte de a lua orașul, forțând încă o dată Armata Rusă să aleagă între a abandona efortul sau a arunca mai multe trupe de înaltă calitate în luptă. Oportunitatea de a deteriora elementele de elită ale Grupului Wagner, împreună cu alte unități de elită, dacă acestea sunt angajate, într-un cadru defensiv de război urban în care gradientul de uzură favorizează puternic Ucraina este una atractivă pentru decidenții militari ucraineni”, arată ISW.

În analiza de ieri, ISW a mai arătat că pierderile suferite de Armata Rusă în această ofensivă de primăvară vor deschide o fereastră de oportunitate pentru contraofensiva ucraineană, iar “rezultatele importante” ale bătăliei de la Bakhmut au într-un mod mai clar acum legătură cu aceasta. Totuși, ISW mai observă și faptul că degradarea și distrugerea Grupului Wagner la Bakhmut va avea și efecte în politica internă din Rusia. Evgheni Prigojin, patronul Wagner, se teme că Ministerul rus al Apărări livrează cantități limitate de muniție luptătorilor săi, tocmai pentru a produce o degradarea a trupelor companiei private.

“Succesul Wagner de până acum i-a oferit lui Prigojin un avantaj major în spațiul informațional rus, întărindu-i reputația și crescându-i popularitatea într-un mod care va avea probabil un impact pe termen lung în politica internă rusă. Prigojin este unul dintre cei mai extremiști dintre naționaliștii ruși pro-război. Este unul dintre puținii cu o forță militară serioasă loială lui însuși. Ba chiar a părut uneori o posibilă amenințare la adresa lui Putin sau un posibil succesor al acestuia. Acesta poate fi motivul pentru care Putin permite Ministerului Apărării să lase Wagner să-și consume forța la Bakhmut. A afecta grav puterea și reputația lui Prigojin în Rusia ar fi o realizare importantă din punctul de vedere al perspectivelor pe termen lung pentru restabilirea sănătății mentale în Rusia. Acesta este un scop atât în interesul Americii, cât și în cel al Ucrainei și ridică miza în Bătălia de la Bakhmut dincolo de chestiunile legate de teritorii și de geometria spațiului de luptă”.

Potrivit Comandamentului Ucrainean, numai în ultimele 24 de ore Armata Rusă a pierdut în lupte 1.060 de oameni, nouă tancuri, 11 blindate, 23 de unități de artilerie și o aeronavă. Pierderile rușilor, de la începutul invaziei se ridică la peste 154 de mii de oameni, conform aceleiași surse.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday