Racheta a decolat astăzi în jurul orei 03:37 (ora României), de la Centrul spațial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, iar toate semnele inițiale indicau o lansare de succes. Racheta a reușit să urce până la aproximativ 500 de km altitudine, moment în care experții au observat că altitudinea începe să scadă, precizând că a doua fază de propulsie, în care este activat al doilea motor, nu a fost confirmată. Transmisiunea live a companiei spațiale japoneze s-a întrerupt ulterior pentru aproximativ un minut, iar Centrul de Control a precizat că a dat comanda de autodistrugere, din cauza unei defecțiuni la motor. Nu au fost oferite alte detalii. 

În cadrul testului, racheta H3 urma să lanseze pe orbită un satelit de comunicații, capabil să detecteze lansările de rachete balistice din Coreea de Nord. 

Este a doua lansare eșuată a rachetei H3, considerată o posibilă viitoare alternativă a rachetei Falcon 9, dezvoltată de SpaceX. Luna trecută, la prima lansare, racheta nu a reușit să părăsească rampa de lansare. H3 este propulsată de un motor mai simplu și mai ieftin decât cele folosite până acum, în alcătuirea căruia intră și piese tipărite 3D. A fost concepută pentru a trimite pe orbită sateliți guvernamentali și comerciali, dar și să transporte materiale și provizii către Stația Spațială Internațională. 

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday