Minierul francez al Mediului a transmis autorităților regionale să nu ezite să adopte noi reglementări privind utilizarea apei, pe fondul nivelului alarmant de scăzut al volumului din bazinele subterane.

Tragem un semnal de alarmă având în vedere situația în care ne aflăm acum, deoarece ne apropiem de sfârșitul a ceea ce este de obicei perioada de realimentare a pânzelor freatice subterane“, a declarat ministrul Christophe Bechu, după o ședință online cu prefecții locali pe tema situației generale a volumelor surselor utilizabile de apă. Franța se confruntă cu cea mai “uscată” iarnă din 1959.

Ministerul va reanaliza situația volumelor de apă după 15 martie, având în vedere că meteorologii anunță zile ploioase pentru următoarea săptămână: “Ne punem speranța în zilele următoare, când sunt prognozate ploi în cea mai mare parte a Franței. Ne temem în special de evoluția situației în bazinul Mediteranei și pe coridorul Ronului“, a mai transmis ministrul.

Departamentele franceze Pyrenees Orientales, Bouches-du-Rhone, Var și Ain din sudul țării sunt în prezent sub coduri galbene sau chiar portocalii de secetă, iar oficialul guvernamental a informat că până la sfârșitul acestei săptămâni cel puțin 12 departamente ale țării vor fi sub diferite coduri de secetă.

Reuters scrie că nivelurile scăzute ale apei de vara trecută au afectat producția în centralele hidroelectrice și au forțat, totodată, reducerea producției de energie în centralele nucleare, care folosesc apele din râuri pentru a răci reactoarele. În august, Loara, cel mai lung râu din Franța, a secat aproape complet.

Alimentarea cu apă potabilă a fost restricționată atunci în mai multe regiuni ale țării. Adoptarea de reglementări în privința utilizării în exces a apei este menită să evite o situație similară și în acest an, a mai transmis ministrul.

Un plan național de management al resurselor de apă, așteptat inițial să fie adoptat în luna ianuarie, este acum programat pentru implementare până la sfârșitul lunii în curs.

Sursa: Reuters

Foto: Devanne25 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday