Preşedintele american Joe Biden a vorbit în discursul său de pe podul Edmund Pettus (din Salma, Alabama) despre faptul că “dreptul de a vota, de a-ți fi numărat votul, este temelia democrației și a libertății. […] Acest drept fundamental rămâne sub asalt. Curtea Supremă conservatoare a distrus de-a lungul anilor Legea privind dreptul la vot.”

După declarații, Biden a trecut pe podul Edmund Pettus, unde în 1965, poliția a reprimat violent manifestația celor aproximativ 600 de oameni care cereau respectarea drepturilor omului, după ce un tânăr de culoare a fost împușcat de un polițist din Alabama. Vizita lui Biden este cel mai recent eveniment menit să ilustreze, conform Casei Albe, angajamentul său față de alegătorii de culoare, care au contribuit la propulsarea preşedintelui în funcție și care rămân un electorat-cheie în perspectiva candidaturii sale preconizate pentru 2024. Presa internațională subliniază că este de așteptat ca acesta să-și intensifice participarea la manifestațiile comunității afro-americane.

Legislația menționată de Biden, blocată în Congres, are în vedere înlăturarea obstacolelor în ceea ce privește egalitatea dintre votanți, dar și corectitudinea în ceea ce privește numărarea voturilor. Legile au fost propuse în 2021 de Administrația Biden, însă nu au trecut de votul Camerei Reprezentanților. Președintele a mai atras atenția și asupra importanței supravegherii procesului electoral de la nivel local de către Departamentul de Justiție, pentru ca toate abuzurile să fie mai aspru pedepsite. De asemenea, legislația urmărește să aducă transparență într-un sistem de finanțare a campaniilor electorale ce permite donatorilor bogați să finanțeze cauze politice în mod anonim.

Surse alternative: CBS News, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday