Apariția lui GhatGPT, cel mai popular chatbot lansat până acum, îi determină pe legiuitorii Uniunii Europene să regândească proiectul de reglementare a inteligenței artificiale. Ceea ce complică situația este faptul că ChatGPT nu are o singură întrebuințare, ci din contră, răspunde la întrebări, redactează poezii, lucrări școlare, discursuri ale politicienilor, hotărâri judecătorești și chiar știri false, scrie Politico într-o analiză.
Alți boți care au fost antrenați pe blocuri de imagini, iar nu de text, pot genera ilustrații falsificate, cu celebrități sau politicieni în diferite ipostaze. Acest lucru stârnește îngrijorări legate de dezinformare, subliniază publicația. Gary Marcus, experț în domeniul AI, a atras atenția că “aceste sisteme nu au o înțelegere etică a lumii, nu au simțul adevărului și nu sunt de încredere”.
Proiectul de reglementare al Uniunii a fost conceput în 2021 pentru a interzice aplicații bazate pe AI, cum ar fi unele din domeniul recunoașterii faciale. De asemenea, a fost creată o categorie a anumitor întrebuințări “de risc ridicat” și au fost stabilite reguli clare de transparență pentru dezvoltatori.
Europarlamentarii care se ocupă de parcursul proiectului de lege au propus ca sistemele de AI care generează texte complexe fără supraveghere umană să fie incluse la capitolul “risc ridicat”, ceea ce este un efort de a împiedica ChatGPT să producă dezinformare la scară largă, notează Politico, dar propunerea nu este susținută de toți europarlamentarii.
“Profesioniștii din educație, finanțe-bănci sau aplicarea legii ar trebui să fie conștienți de ceea ce presupune utilizarea acestui tip de sistem, în scopuri care prezintă un risc semnificativ pentru drepturile fundamentale ale omului”, a declarat un eurodeputat italian care se ocupă de reglementare. Natasha Crampton, de la Microsoft, sugerează că este greu ca ChatGPT și alți asemenea boți să fie folosiți pentru activități riscante, întrucât cel mai adesea sunt puși să redacteze documente și să scrie linii de cod.
În final, jurnaliștii de la Politico au întrebat chiar botul ChatGPT dacă este de părere că ar trebui reglementat. Publicația a primit următorul răspuns: “Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare desemnarea inteligenței artificiale generativă și a modelelor de limbaj ca tehnologii <<cu risc ridicat>>, dat fiind faptul că au un potențial de a crea conținut dăunător și înșelător”.
Foto: Rokas Tenys | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.