Pe măsură ce interdicțiile de avort din SUA sunt implementate și aplicate, forțele de ordine se îndreaptă către platformele rețelelor de socializare pentru a trimite în justiție femeile care solicită avort sau medicamente care provoacă avortul. Platforme precum Google și Facebook cooperează cu poliția, chiar dacă legal, nu sunt obligate să facă acest lucru.

Business Insider scrie că două femeie urmează să fie judecate în această primăvară, în Nebraska, pentru efectuarea unui avort ilegal, pe baza unor dovezi cheie furnizate de Meta, compania-mamă a Facebook. TechCrunch a raportat că Meta a furnizat autorităților jurnalele chatului în care cele două femei au discutat despre avortul uneia dintre ele.

Meta a transmis că a răspuns la “mandate legale valabile din partea forțelor de ordine locale”, după decizia Curții Supreme de a anula drepturile la avort la nivel național, și a permis interdicții în unele state.

Chiar dacă forțele de ordine investigau inițial eliminarea rămășițelor fătului purtat de una dintre femei, Meta a dezvăluit întâmplător discuția despre pilulele de avort, iar acuzațiile au fost schimbate. Acest lucru dezvăluie modul în care datele furnizate de către companiile de social media pot fi folosite împotriva persoanelor care fac avort, chiar și atunci când acestea sunt investigate din alte motive.

Anterior, într-o investigație jurnalistică a ProPublica, reporterii au constatat că unele farmacii care vând online medicamente pentru avort partajează date sensibile (inclusiv adresele web ale utilizatorilor, locația relativă și datele de căutare) cu Google și alte site-uri terțe, ceea ce permite ca datele să fie recuperate prin cereri de aplicare a legii.

Conform statisticilor interne furnizate de Meta, compania se conformează cererilor guvernamentale de date despre utilizatori în mai mult de 70% din cazuri și primește peste 400 de mii de solicitări pe an. 

În timp ce cazurile împotriva persoanelor care solicită avort sunt construite din ce în ce mai des pe baza datelor utilizatorilor furnizate de companiile de social media, acestea nu sunt singurele urmăriri penale construite din ceea ce oamenii împărtășesc online. Postările publice de pe rețelele sociale pot fi folosite în procese pentru abuz și crimă. Conținutul privat al utilizatorilor – cum ar fi datele de locație sau mesajele – pot fi accesate în baza unui mandat.

Utilizatorii rețelelor de socializare trebuie să se intereseze despre setările de confidențialitate și să se gândească la faptul că amprenta lor digitală ar putea fi disponibilă pentru organele de cercetare, dacă există un mandat de percheziție valid”, a declarat pentru Insider Sharon Docter, specialist în probleme juridice.

Articolul integral la Business Insider.

Foto: JuliaDorian | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday