În ultimele zile, forțele Moscovei au reușit un avans limitat la Bakhmut și par să-și fi asigurat un avantaj pozițional, dar nu au forțat încă armata ucraineană să se retragă și probabil că nu vor putea înconjura orașul prea curând, evaluează ISW.

Sursele ruse susțin că grupul Wagner a câștigat teritoriu în nord-estul și estul orașului, în ultimele zile. Oficialii ucraineni au reiterat că forțele ucrainene încă mențin pozițiile, dar au recunoscut că situația este din ce în ce mai complicată. Potrivit ISW, forțele ucrainene stabilesc probabil condițiile pentru o “retragere în luptă” din sectoarele deosebit de dificile din estul Bakhmut, deși nu este clar dacă decizia privind abandonarea orașului a fost sau nu luată.

Din cauza progreselor lente ale rușilor, specialiștii evaluează că forțele Moscovei nu vor putea să încercuiască în curând orașul, și nici că îl vor putea cuceri prin atacuri frontale. Rușii au reușit să se apropie suficient de liniile de comunicație terestre critice din nord-est pentru a amenința rutele de retragere ale Armatei Ucrainene, într-o manevră clasică de învăluire. Această mișcare are scopul de a forța ucrainenii să-și abandoneze pozițiile defensive. Este diferită de tactica încercuirii, folosită pentru a prinde în interior și distruge forțele inamice. 

Este posibil ca, inițial, forțele ruse să fi intenționat să le încercuiască pe cele ucrainene, dar ulterior rușii să fi evaluat că mai degrabă decât să riște o încercuire, ucrainenii vor prefera să se retragă din Bakhmut. ISW consideră că o astfel de retragere graduală, cu apărarea pozițiilor (retragere în luptă) este posibil să fi început deja. 

Forțele ruse au suferit pierderi mari la Bakhmut, iar evaluările comandanților ucraineni cu privire la probabilitatea ca atacurile rusești să poată culmina (să nu mai poată continua) în apropierea sau în spatele pozițiilor lor actuale, în raport cu riscul de a pierde accesul la rutele esențiale de retragere, vor fi esențiale pentru decizia ucrainenilor.

Sursă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday