Mii de polițiști spanioli au ieșit sâmbătă pe străzile din Madrid, împotriva controversatei legi care interzice utilizarea neautorizată a imaginilor cu forțele de ordine, și au cerut demisia premierului Pedro Sanchez. Autoritățile au estimat că în jur de patru mii de demonstranți s-au adunat alături de politicieni pe străzile capitalei. La un protest similar, desfășurat pe 21 noiembrie 2021, pe străzile din centrul Madridului s-au adunat peste 20 de mii de persoane.

Potrivit legii actuale, folosirea neautorizată a imaginilor care ar putea pune în pericol siguranța polițiștilor este o infracțiune gravă, și presupune amenzi între 600 și 10.400 de euro. Demonstranții susțin că reforma ar putea elimina protecția poliției și a forțelor de securitate, și ar pune în pericol securitatea publică.

Sub stindardul “această lege ne pune pe toți în pericol”, sindicaliștii au mărșăluit alături de lideri ai Partidului Popular de dreapta, al extremiștilor de la Vox și al politicienilor din opoziție.

Reforma propusă, susținută de aliații guvernului socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez, vine în urma unei hotărâri a Curții Constituționale, care a decis că solicitarea autorizației de a folosi imagini ale poliției este “neconstituțională”, deoarece echivalează cu o “cenzură prealabilă”.

Surse alternative: El Pais, Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday