Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat crearea Centrului Internațional pentru Urmărirea Crimelor de Agresiune împotriva Ucrainei (ICPA), pentru investigarea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina.

În urmă cu aproape un an, lumea a descoperit ororile de la Bucha. Eu însumi am fost acolo și am fost martor la atrocitățile comise de forțele ruse. Există tot mai multe dovezi ale atacurilor directe împotriva civililor, precum și asupra energiei și a altor infrastructuri. Tortură, relele tratamente, violență sexuală și execuții au fost comise de forțele ruse. Nici măcar copiii nu sunt cruțați. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru aceste crime oribile. Putin trebuie tras la răspundere. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției”, a transmis Ursula von der Leyen.

Acordul de înființarea ICPA este semnat în cadrul unei conferințe privind responsabilitatea, care are se desfășoară în Ucraina în acest weekend. După descoperirea atrocităților de la Bucha, comisarul pentru Justiție, Didier  Reynders, a fost însărcinat să urmărească și să sprijine coordonarea eforturilor UE de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina, cu ajutorul echipelor comune de investigație, existente în cadrul Eurojust.

O echipă comună de anchetă, formată din Curtea Penală Internațională, Ucraina, Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia și România, a fost înființată pentru a colecta probe și a investiga crimele internaționale comise în Ucraina. Regulamentul Eurojust a fost modificat pentru a oferi agenției posibilitatea legală de a păstra, stoca și analiza în siguranță probele privind principalele crime internaționale. Baza de date judiciară a fost lansată în februarie 2023.

În comunicatul transmis de Comisia Europeană, se precizează că, din cauza faptului că Rusia nu acceptă jurisdicția Curții Penale Internaționale, aceasta nu poate judeca crimele de război sau pe cele împotriva umanității, comise în Ucraina.

Astfel, pentru a reduce acest decalaj, în noiembrie 2022, Comisia Europeană a prezentat statelor membre diferite opțiuni pentru a se asigura că Rusia este trasă la răspundere pentru atrocitățile comise în Ucraina, inclusiv prin înființarea unui tribunal dedicat susținut de ONU și comunitatea internațională. Astfel, ICPA este un prim pas în acest proces pentru păstrarea probelor și pregătirea acuzării pentru procese viitoare, fie ele naționale sau internaționale.

Sursă: Comisia Europeană

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday