Potrivit agenției oficiale ruse Tass, o explozie puternică a fost auzită în orașul Kolomna din regiunea Moscova, dar ea nu a produs o minge de foc vizibilă. Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate a declarat că, cel mai probabil aceasta a fost produsă de o dronă care a explodat la altidune, însă fragmentele acesteia nu au fost încă găsite.

Presa rusă a relatat pe larg incidentul de joi din regiunea Briansk, aflată la granița cu Ucraina (la nord de Cernihiv), în timp ce autoritățile ucrainene neagă orice fel de implicare.

O bună parte din zvonurile răspândite inițial de propaganda rusă s-au dovedit ulterior a fi false – nu a fost vorba de nicio luare de ostatici, cu atât mai puțin a unui autobuz cu școlari. Un grup de rezistență, autoproclamat “Corpul voluntarilor ruși” a intrat totuși pe teritoriul Rusiei (nu este cert dacă din Ucraina sau din Belarus) a deschis focul în două sate din regiunea Briansk, a făcut poze pe care le-a pus pe rețelele de socializare, iar apoi s-a retras înainte de intervenția Rosgvardia (garda națională rusă). Autoritățile ucrainene au precizat că aceștia nu au nicio legătură cu brigada de voluntari ruși care s-a alăturat Armatei Ucrainene și care este formată în principal din foști prizonieri care s-au predat în timpul ostilităților.

Ulterior un vehicul al acesteia, care îi căuta pe atacatori, a călcat peste o mină, iar patru soldați ruși au fost răniți. De asemenea, artileria rusă a bombardat poziții din Ucraina, pretinzând că i-a țintit pe atacatori după ce aceștia ar fi fugit.

Unul dintre membrii grupării a fost rapid identificat (după propriul cont de Instagram) ca fiind un cetățean rus cu vederi naziste, expulzat în 2019 din Germania.

Reacția președintelui Vladimir Putin a fost neobișnuit de rapidă, dar acesta nu a convocat Consiliul de Securitate al Federației (secretarul general Patrușev este plecat în Cuba) ci i-a invitat la discuții individuale pe câțiva dintre membrii acestuia, în cursul zilei de vineri. Putin i-a numit pe atacatori teroriști și naziști. Ulterior, Kremlinul a precizat că Putin a vrut să spună “teroriști ucraineni”.

Potrivit ISW, în ultimele 24 de ore, Armata Rusă a continuat atacurile pe Frontul de Est, spre Liman și Kupiansk, dar pare a fi oprit forțarea de încercuire a orașului Bakhmut pe la nord și sud, preferând să facă o presiune dinspre nord-est.

Rușii par acum a încerca să-i forțeze pe ucraineni să se retragă din oraș, pe coridorul îngust aflat sub focul artileriei lor, arată ISW.

Surse alternative: ISW, Meduza, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday