Parlamentul Moldovenesc a adoptat astăzi o declarație prin care condamnă războiul început de Rusia, pe care o consideră responsabilă pentru crime de război în Ucraina. În acest context, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat că autoritățile de la Chișinău “continuă tradiția retoricii antirusești, care devine din ce în ce mai aprinsă. Continuă să fie replicate falsuri despre planurile inexistente ale Moscovei de a destabiliza situația din țară. Este încurajată o atmosferă de teamă în fața unei <<amenințări rusești>> fictive”, conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului.

Doamna Zakharova a declarat că autoritățile moldovenești inflamează în mod artificial tensiunile din jurul problemei transnistrene: “Chișinăul închide ochii la încercările regimului de la Kiev de a submina situația din această regiune”. A amintit că pe 24 februarie a avut loc un protest împotriva Rusiei în fața ambasadei sale din Chișinău, “cu complicitatea autorităților”.

În final, reprezentanta Ministerului a cerut Chișinăului “să înceteze retorica antirusească de confruntare, care nu are nicio bază reală, și să dea dovadă de reținere în ceea ce privește situația din Transnistria”. Maria Zakharova a încheiat prin a spune că Moscova este dispusă să continue eforturile de a rezolva problema transnistreană.

Președintele Ucrainei a dat asigurări că militarii săi nu vor ataca Transnistria, dar Armata Ucraineană a masat trupe la frontieră pentru a respinge un eventual atac al militarilor ruși din provincie. Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, a comunicat că deocamdată nu există o amenințare critică:“Forțele țării agresoare concentrate în Transnistria nu reprezintă o forță critică, capabilă să deschidă un al doilea front”.

Foto: Facebook/Russian Foreign Ministry

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday