Președintele comisiei de anchetă (The Manchester Arena Inquiry), Sir John Saunders, un fost judecător la Curtea Supremă din Marea Britanie, a precizat că ancheta s-a axat pe trei lucruri: 1. radicalizarea atentatorului (Salman Abedi) 2. plănuirea și pregătirea atacului de către Abedi și fratele său 3. putea fi prevenit atacul?.

Conform acestuia, ancheta a scos la iveală faptul că serviciul de securitate MI5 a ratat o oportunitate de a preveni atentatul din 2017. Printre motivele acestui eșec se numără și incapacitatea unui ofițer din cadrul serviciului de a acționa rapid. Saunders a detaliat faptul că, cu câteva luni înainte de atac, MI5 a primit două informații importante despre complot. Prima informație trebuia trimisă Poliției Antitero, iar pentru cea de-a doua, un ofițer MI5 ar fi trebuit să scrie un raport în ziua în care a evaluat-o, lucru care nu s-a întâmplat. Raportul comisiei nu detaliază care au fost cele două informații, deoarece este limitat din cauză de motive de securitate.

Președintele comisiei de investigație consideră că ”întârzierea furnizării raportului a dus la pierderea unei oportunități de a întreprinde o acțiune de investigație potențial importantă”, în urma căreia ar fi fost ”tratată extrem de serios” întoarcere lui Salman Abedi în Regatul Unit.

Sir John Saunders a mai declarat că atacatorul a primit ajutor de la cineva din Libia, pentru pregătirea atentatului. Este prima concluzie oficială care face referire la implicarea unor persoane din afara țării și contrazice poziția MI5 care susținea că nimeni în afară de Abedi și fratele său nu a fost implicat în atentat. 

Pe 22 mai 2017, la un concert susținut de cântăreața pop Ariana Grande, un britanic de origine libiană a detonat un dispozitiv explozibil improvizat pe Manchester Arena. Explozia a ucis 23 de oameni și a rănit alți 119.

Sursă: BBC

Foto: Anna Regeniter | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday