Statuia “Mica Sirenă”, situată pe o stâncă în portul Langelinie din Copenhaga și considerată o atracție turistică populară, a fost ținta unui act de vandalism, după ce partea de jos a acesteia a fost pictată în culorile steagului Rusiei.

Autoritățile au deschis o anchetă pentru a găsi vinovatul, în contextul în care actul ar putea fi interpretat drept un semn de susținere a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. Încă de la începutul invaziei, Danemarca a fost un critic puternic al Rusiei, împreună cu alte state occidentale.

Statuia, inspirată de personajul faimosului basm al autorului danez Hans Christian Andersen, a mai fost vandalizată în trecut. Diverse părți ale corpului acesteia au fost furate, iar întreaga construcție a fost aruncată în aer în 2003. Cel mai recent act de vandalism a avut loc în 2020, când inscripția “pește rasist” a apărut pe statuie.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday