Financial Times scrie că luna trecută, SUA, UE și UK i-au trimis în Emiratele Arabe Unite (EAU) pe responsabilii cu aplicarea regimului de sancțiuni, care au explicat în detaliu domeniile de aplicare extinsă a restricțiilor la care este supusă Rusia. De asemenea, responsabilii au transmis că principala lor preocupare este oprirea reexporturilor, au declarat pentru FT persoane familiarizate cu situația.

Potrivit publicației, reprezentanții țărilor occidentale au insistat ca Emiratele Arabe să nu mai livreze bunuri care pot fi refolosite în domeniul militar, cum ar fi electronicele. O altă problemă ridicată de Administrația Americană, conform persoanelor citate de FT, este procedeul reexportului – transporturile către Rusia sunt direcționate către Emirate, pentru a ocoli sancțiunile occidentale.

Exporturile de componente electronice din Emirate către Rusia au crescut de șapte ori din 2021 în 2022, până la o valoare de 283 de milioane de dolari. Numărul de cipuri exportate pe această direcție a crescut de 15 ori. De asemenea, Rusia a cumpărat din Emirate 158 de drone, în valoare de 600 de mii de dolari.

Țările occidentale au adoptat, la un an de război, a zecea rundă de sancțiuni împotriva Federației Ruse și se concentrează acum pe verificarea respectării lor, mai ales de către entitățile din sectorul privat.

Emiratele Arabe s-au poziționat până acum ca o putere regională neutră, observă Financial Times, întrucât au încercat să echilibreze relațiile istorice cu țările occidentale cu legăturile din ce în ce mai strânse cu Rusia și China. Portul Jebel Ali din Dubai este unul dintre cele mai importante zone de transbordare din lume, astfel că țările occidentale s-au orientat pentru a împiedica reexporturile către Rusia.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday