În deschiderea ședinței de guvern de astăzi, premierul Nicolae Ciucă a prezentat ceea ce pretinde a fi un bot de inteligență artificială numit ION, dezvoltat de o echipă de cercetători și profesori români și care va servi drept consilier guvernamental. Premierul spune că rostul acestuia ar fi acela de a colecta opiniile românilor și de a i le transmite, ca un consilier.

Guvernul României marchează astfel o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială. Numele lui este ION și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei noi. Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români să informeze Guvernul României, în timp real, și să transmită propuneri, probleme și cu dorințele pe care le au. Ca atare, apreciez că acest demers nu va face nimic altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Ulterior, Nicolae Ciucă a făcut o demonstrație a serviciului de inteligență artificială și i-a pus o întrebare robotului despre care guvernul spune că poate prelua comenzi vocale.

Serviciul pare a funcționa similar asistenților vocali Siri (iOS) și Bixby (Android), dar nu este clar dacă într-adevăr are capacitatea acestora. Deși a înțeles întrebarea premierului (“Cum pot românii să te învețe?”), servicul AI a preluat comanda vocală sub o altă formă, cu o topică diferită (Cum te pot învăța românii?), ceea ce, în mod normal, nu ar fi trebuit să se întâmple în cazul unui serviciu de ascultare voce-text.

Guvernul României a pus la dispoziția publicului un site dedicat serviciului de inteligență artificială ION – ion.gov.ro. Deocamdată acesta prezintă doar o înregistrare video și găzduiește o căsuță de chat pentru mesaje, dar nu pare să interacționeze în niciun fel. La scurt timp după lansare, site-ul părea a avea dificultăți tehnice. Pe site-ul respectiv se spune că guvernul va organiza o caravană cu care va trimite prin țară dispozitivul respectiv, “pentru a sta de vorbă” cu românii.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday