Colin Kahl, subsecretar în cadrul Departamentului american al Apărării, a declarat că Iranul are nevoie de 12 zile pentru a produce suficient material fisionabil necesar unei bombe nucleare. Spre comparație, această cantitate ar fi putut fi obținută într-un an de zile, în perioada în care a fost în vigoare Acordul nuclear din 2015 (JCPOA).

Kohl a evaluat că Teheranul a făcut progrese remarcabile în sectorul nuclear, de când a părăsit tratatul. Oficialii americani au transmis, anterior, că Iranul nu stăpânește și tehnologia pentru a construi efectiv o bombă atomică.

Kohl a făcut declarația în cadrul unei comisii din Camera Reprezentanților, când a fost întrebat de un republican de ce Administrația Biden urmărește reactivarea acordului din 2015. Înțelegerea a presupus restrângerea programului nuclear iranian, în schimbul ridicării sancțiunilor economice. Statul a părăsit tratatul în 2018, președinția americană a reimpus sancțiuni, iar Iranul a reluat programul nuclear.

Sursa: Reuters

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday