ONU arată, într-un raport, că geoingineria solară ar trebui studiată mult mai riguros, dar nu și pusă acum în aplicare. Reflectarea luminii solare departe de Pământ este o procedură periculoasă, dar rapidă și realizabilă, astfel că ar putea fi luată în calcul dacă alte măsuri de încetinire a încălzirii globale nu mai sunt viabile, explică CNBC.

Procedura presupune eliberarea unor cantități mari de aerosoli în atmosferă și are anumite riscuri, deoarece ar putea cauza ploi acide și ar putea subția stratul de ozon în decursul a zece ani. Mai mult, întregul proces ar costa zeci de miliarde de dolari pe an pentru fiecare grad Celsius în minus.

Cercetătorii ONU, care au observat erupțiile vulcanice ce au determinat răspândirea unor cantități mari de aerosoli în atmosferă, au declarat că niște “cantități mari de particule reflectorizante în stratosferă ar răci rapid Pământul”.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este singura modalitate de a încetini în mod permanent procesul de încălzire globală, arată Programul ONU pentru Mediu, care mai susține că eforturile la nivel global nu sunt suficiente pentru a respecta Acordul Climatic de la Paris.

Sursa: CNBC

Foto: Siarhei Yurchanka | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday