Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a explicat că plafonarea prețurilor și sancțiunile impuse de țările occidentale au pus presiune pe cel mai profitabil sector de exporturi al Federației Ruse. Directorul executiv al IEA se așteaptă ca această scădere să se accentueze în lunile următoare, “ca urmare a lipsei de acces la tehnologie și la investiții”. 

Directorul IEA a avertizat că țările din UE trebuie să continue eforturile de a economisi energie și să găsească surse alternative de aprovizionare. El afirmă că dacă Rusia va sista complet livrările către Europa și dacă China își va crește cererea, atunci capacitatea Europei de a-și asigura necesarul de consum ar putea fi pusă în pericol.

Grupul celor mai dezvoltate șapte economii (G7) a luat decizia de a plafona la 60 de dolari barilul de petrol rusesc importat pe mare. La finalul anului trecut, Uniunea Europeană a renunțat la aceste livrări, dar și la vânzarea în Rusia de tehnologii pentru rafinarea petrolului.

Reuters amintește că Rusia a obținut anul trecut venituri de 154,6 miliarde de dolari din exportul de hidrocarburi, dar din cauza sancțiunilor și a costurilor cu întreținerea armatei, a fost nevoită să vândă din rezervele internaționale pentru a acoperi deficitul bugetar.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday