Ministerul Apărării Naționale a transmis inițial pe Facebook o avertizare de fake news care se propagă în mediul online. Astfel, imagini cu sisteme de apărare antiaeriană românești, realizate în cursul anului trecut la repetițiile pentru ceremonia militară organizată de Ziua Națională a României, sunt prezentate în mod fals ca și cum ar arăta că armamentul respectiv se îndreptă în prezent către granița cu Republica Moldova.

Ulterior, într-un comunicat de presă, MApN a detaliat informațiile și a precizat că materialul video cu sisteme Himars și Gepard a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept «mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineaț㻓, precizează MApN, care admite și că o parte dintre utilizatori au sesizat fake news-ul: “Partea pozitivă și încurajatoare a acestei situații este că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false“.

Vă reamintim că puteți verifica veridicitatea unor informații de acest gen, cu caracter senzaționalist și cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale“, conchide Ministerul român al Apărării.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday