Sir Keir Starmer, liderul Partidului Laburist (aflat în opoziție), a susținut un discurs în care a avertizat că Marea Britanie va rămâne în urmă, din punct de vedere economic, și se va confrunta cu un “exod al creierelor” către Lyon, Munchen și Varșovia, în cazul în care problemele legate de creșterea economică nu vor fi depășite.

Sir Starmer a mai adăugat: “Poporul britanic rămâne în urmă în privința nivelului de trai, în timp ce vecinii noștri europeni se îmbogățesc, atât în est, cât și în țări precum Franța și Germania. Nu mă simt confortabil cu acest lucru – nu mă simt confortabil cu o traiectorie care va vedea în curând Marea Britanie depășită de Polonia. Și nici nu sunt pregătit să accept consecințele acestui eșec”.

O analiză realizată de Partidul Laburist sugerează că Regatul Unit va fi sub Polonia în 2030, la capitolul PIB/cap de locuitor, și va fi depășit la acest capitol de România și Ungaria până în 2040. Specialiștii formațiunii au interpretat datele Băncii Mondiale, conform cărora Marea Britanie a avut în 2021 un PIB/cap de locuitor de 45 de mii de dolari, față de 35 de mii în Polonia, 34 de mii în Ungaria și 31 de mii în România. 

Partidul a creat un scenariu pe baza unei rate de creștere a indicatorului similară cu cea din ultimii zece ani, adică de 0,5% în Marea Britanie, 3,6% în Polonia, 3% în Ungaria și 3,8% în România. În acest caz, Marea Britanie ar ajunge sub Polonia la finalul acestui deceniu și sub România sau Ungaria în 2040.

Laburiștii au prezentat și un plan de măsuri economice pe care le vor adopta, în cazul în care vor prelua guvernarea. Planul a fost criticat de șeful Partidului Conservator, care a spus că laburiștii pregătesc un plan de 90 de miliarde de lire sterline de “cheltuieli nefinanțabile”, riscând “împrumuturi nesfârșite și creșterea gradului de îndatorare”.

Surse alternative: The Telegraph, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday