Agenția ucraineană Pravda scrie că 245 de tineri, majoritatea adolescenți, au fost arestați aseară la Harkov, în apropierea unui centru comercial, pentru a preveni izbucnirea unui conflict. În alte orașe ucrainene, precum Cerkasî, autoritățile au raportat un conflict între membrii mișcării Redan și un grup de tineri care se opun ideologiei. Autoritățile locale spun că tinerii care se opun mișcării umblă pe străzi în căutarea adolescenților din Redan Group, ușor de identificat după îmbrăcămintea și simbolurile specifice. O adunare a adolescenților Redan a avut loc și la Ivano-Frankivsk, iar la Liov poliția a intervenit pentru a opri o încăierare de acest fel.

Mișcarea Redan pare a fi fost inspirată de o serie animată japoneză. Membrii acestui curent, majoritatea adolescenți, poartă haine cu simboluri prezente în filmul respectiv, precum numărul 4 sau un păianjen. Este mult mai răspândită în Rusia, unde autoritățile au intervenit în acest weekend într-un mall din Moscova exact în momentul în care grupuri mari de adolescenți erau pe punctul de a se lua la bătaie, aparent într-o întâlnire organizată în acest sens. De altfel, autoritățile ruse suspectează că ucrainenii ar fi răspândit cu intenție acest curent printre tinerii ruși, pentru a crea destabilizare. Ucrainenii, la rândul lor, spun că influența este una rusească și fac apel la părinți pentru a sta de vorbă cu copiii lor care au intrat în această mișcare informală.

În mediul online, membrii Redan spun că nu au legătură cu formațiunile militare, dar nu este clar cât de răspândit este acest curent.

Sursă: Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday