Documentele judiciare dezvăluie că miliardarul Rupert Murdoch, proprietarul televiziunii Fox News, a recunoscut sub jurământ că mai mulți realizatori de emisiuni au ridiculizat în privat afirmațiile lui Trump privind fraudarea alegerilor, în timp ce pe post s-au declarat convinși de faptul că procesul electoral din 2020 a fost fraudat.

“Mi-aș fi dorit să fim mai puternici în a denunța acest lucru”, a spus Murdoch, într-un proces de defăimare intentat de compania Dominion Voting Systems, care asigură mașinile de vot de la alegerile din SUA. Aceasta a acuzat Fox News și compania mamă, Fox Corporation că i-au calomniat reputația și cere despăgubiri în valoare de 1,6 miliarde de dolari. În depoziția sa, Murdoch a spus că jurnaliștii Maria Bartiromo, Lou Dobbs, Sean Hannity și Jeanine Pirro “au susținut” povestea falsă privind fraudarea alegerilor, promovată de Donald Trump.

Murdoch însuși a spus în fața instanței că obsesia fostului președinte de a dovedi că alegerile au fost furate sunt “lucruri teribile care dăunează tuturor”. El a recunoscut în depoziția sa că ar fi putut ordona rețelei să nu îi mai promoveze agresiv în programele sale pe avocații lui Trump, Sidney Powell și Rudy Giuliani, care au răspândit minciuna fraudării alegerilor: “Aș fi putut. Dar nu am făcut-o”, a spus el.

Cazul de defăimare al Dominion este descris de specialiștii în drept ca fiind un reper în materia dezinformărilor prin presă. Un profesor de drept de la Harvard a declarat pentru The Guardian că “nu am văzut niciodată un caz de defăimare cu dovezi atât de copleșitoare încât inculpatul să admită în scris că a inventat informații false pentru a-și crește audiența și veniturile”.

Procesul a scos la iveală faptul că jurnaliștii și prezentatorii de la Fox exprimau în privat opinii diferite de cele exprimate la televizor. Sean Hannity a recunoscut faptul că “nu am crezut nicio secundă nimic din toată povestea pe care o pretindea Sidney [nr – avocata lui Trump]”.

Cu toate acestea, rețeaua a continuat să ofere largi spații conspiraționiștilor “ca să nu-și supere telespectatorii”. Cu o zi înainte ca suporterii lui Trump să atace Capitoliul SUA, în încercarea de a opri certificarea alegerilor, Suzanne Scott, directorul executiv al Fox News a dezbătut cu patronul Rupert Murdoch dacă Fox ar trebui să recunoască înfrângerea lui Trump și să admită că Biden a câștigat.

Sursa: NY Times

Foto: Featureflash | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday