Observată de obicei pe cerul Islandei și în Scandinavia, Aurora Boreală a fost vizibilă chiar și în sudul Marii Britanii, într-o apariție rară. Fotografiile de pe rețelele de socializare arată lumini verzi, roz și roșii în întreaga regiune cuprinsă de la mica insulă scoțiană North Uist până la Cambridgeshire din Anglia. Fenomenul a fost observat și în Germania.

Un astfel de spectacol, potrivit biroului meteorologic al UK (Met Office), este “foarte rar”, deoarece “este nevoie de o furtună geomagnetică severă sau extremă pentru a aduce centura spre sud, peste Islanda sau Insulele Feroe”. De asemenea, este nevoie de un cer senin, fără poluare vizuală.

Potrivit Met, o serie de evenimente a contribuit la vizibilitatea Aurorei Boreale, precum sosirea unui “flux de mare viteză de gaură coronală”, și “o ejecție de masă coronală destul de rapidă”. Centrul de predicție a vremii spațiale de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration a SUA) a transmis că ambele evenimente contribuie la furtunile geomagnetice, permițând astfel condiții mai bune pentru vizibilitatea luminii nordice.

În ultimele zile, a avut loc și o erupție solară puternică, iar particule au ajuns în atmosfera Pământului începând de duminică seara. Particulele încărcate interacționează cu oxigenul și azotul care emit apoi culori verzi și roșii peste poli. Dacă erupția solară este puternică, particulele încărcate se pot deplasa mai departe de poli la latitudini medii, cum ar fi sudul Angliei.

Met a mai transmis că există șanse ca Aurora să fie din nou vizibilă și în această noapte, dacă cerul va fi senin, privind către orizontul nordic.

Surse alternative: BBC, CBS

Foto: Met Office

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday