Scopul acordului este să rezolve problemele create de Protocolul Irlandei de Nord privind Brexitul, convenit de fostul premier Boris Johnson și UE în 2019. Protocolul a fost creat pentru a preveni o graniță rigidă pe insula Irlandei, deoarece Republica Irlanda (sudul insulei) face parte din UE, ceea ce înseamna că bunurile nu trebuie să fie verificate între cele două Irlande.

Prim-ministrul Rishi Sunak a susținut o conferință de presă comună cu Ursula von der Leyen. Sunak a transmis că noul acord, numit “Windsor Framework”, asigură un “comerț fluid, protejează locul pe care îl are Irlanda de Nord în Regatul Unit și îi asigură suveranitatea”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut relațiile tensionate post-Brexit, și a transmis că cele două părți trebuie “să profite la maximum de parteneriat” Ea a subliniat cooperarea dintre UE și UK cu privire la Ucraina și a spus că “trebuia să ne ascultăm cu mare atenție preocupările reciproce”.

Rishi Sunak a anunțat că au fost create două fluxuri de mărfuri: cele care vin din UK în Irlanda de Nord vor fi supuse unor verificări minimale, iar cele care merg mai departe către statul Irlanda vor fi supuse unor controale mai ample, întrucât vor ajunge în Uniunea Europeană.

De asemenea, medicamentele autorizate în Anglia, Scoția și Țara Galilor vor fi disponibile spre vânzare și în provincia de dincolo de mare. Cea de-a treia prevedere protejează suveranitatea nord-irlandezilor, a explicat Sunak. Parlamentarii nord-irlandezi vor putea să suspende aplicarea reglementărilor Uniunii Europene privind piața unică în Irlanda de Nord, în cazul în care constatată că viața cetățenilor este afectată de schimbările legislative. Ulterior, guvernul central va intervenii pentru deblocarea situației.

Acordul la care au ajuns cei doi lideri va trebui votat de parlamentul britanic.

Surse alternative: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday