Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, a declarat că forțele ucrainene sunt concentrate de-a lungul frontierei cu Transnistria, provincia separatistă din Republica Moldova. A precizat că numărul lor este “adecvat amenințării și sunt pregătite să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de pătrundere”, potrivit declarației citate de agenția de presă Unian. 

Doamna Gumeniuk a mai adăugat: “Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din direcția bielorusă și transnistreană, dar cât de reale sunt ele? Sunt mai degrabă amenințări ipotetice, ceea ce înseamnă că sunt posibile într-un anumit set de circumstanțe, dar este puțin probabil să se materializeze. Pentru a deschide frontul, ei au nevoie de un sprijin suplimentar, dar nu au de unde-l obține”.

Responsabila pentru comunicare a mai spus că militarii ruși din Transnistria ”urmăresc cu profundă surprindere rapoartele despre forța lor”. Ea a exclus posibilitatea ca militarii din Armata Rusă să efectueze un desant în Transnistria, întrucât acest lucru presupune fie traversarea spațiului aerian al Ucrainei sau al unei țări NATO (România): “Cine le va permite să facă acest lucru?”, s-a întrebat retoric doamna Gumeniuk.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Armata Ucraineană că se pregătește să invadeze Transnistria, creând un fals atac asupra trupelor ruse. De asemenea, Ministerul rus de Externe a avertizat că orice atac asupra provinciei va fi considerat atac asupra Federației Ruse. Ministerul român de Externe a condamnat puternic această declarație din urmă. Președintele Zelenski a dat asigurări că Ucraina consideră Transnistria parte a Republicii Moldova și că nu va interveni pe teritoriul acestui stat.

Sursa: Unian.ua

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday