Raportul citat de publicația americană este de fapt o actualizare a unui document din 2021, în care Departamentul american pentru Energie spusese că nu se poate determina cu exactitate originea coronavirusului apărut la finalul anului 2019. Departamentul respectiv are în subordine numeroase laboratoare de cercetare americane, dintre care unele desfășoară cercetări biologice avansate. Noua sa concluzie “este rezultatul unor informații noi, semnificative”, arată WSJ.

Clasificat ca “secret”, raportul a fost transmis recent Casei Albe și membrilor cheie ai Congresului. El evidențiază și modul în care diferite agenții ale comunității de informații americane au ajuns la concluzii diferite cu privire la originea pandemiei, FBI fiind până acum singura dintre ele care a considerat că este mai probabil ca virusul să se fi răspândit ca urmare a unui accident într-un laborator chinez. Alte patru agenții, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că pandemia a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar două agenții sunt indecise.

Oficialii americani au refuzat să ofere detalii despre informațiile și analizele noi care au determinat Departamentul de Energie să își schimbe poziția, dar au precizat că acest departament, la fel ca FBI, a conchis că evadarea coronavirusului din laboratorul chinez a fost probabil neintenționată, accidentală.

Covid-19 a apărut prima dată în orașul Wuhan din China, în noiembrie 2019. În orașul respectiv funcționează un important laborator de cercetări biologice, dar autoritățile chineze au respins cu fermitate posibilitatea ca virusul să fi scăpat din acest laborator, preferând ipoteza în care acesta să fi apărut în piața de animale din oraș, ca urmare a unei mutații naturale. Oricum, scăparea virsului din laborator nu exclude apariția acestuia ca urmare a unor mutații naturale, în ipoteza în care cercetătorii chinezi studiau la Wuhan animale (lilieci, cel mai probabil) capturate anterior și care purtau virusul care a declanșat pandemia.

Sursa: WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday