Sâmbătă seara, la puțin după ora 20, pe contul oficial de Facebook al filosofului Mihai Șora a fost postat, probabil de către soția acestuia, Luiza Șora, următorul mesaj:

“𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚
𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
🌳
Iubitule,
ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fără tine, iubitule.”
Vestea încetării din viață a lui Mihai Șora a fost confirmată de scriitorul Mircea Cărtărescu.

Considerat un simbol și o sursă de inspirație pentru mișcările pro-democrație din 2017-2019, filosoful și eseistul Mihai Șora împlinise de câteva luni vârsta de 106 ani. În tinerețe, a activat în Partidul Comunist Francez, apoi în în PCR, fără a ocupa însă demnități publice importante. După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al Învățământului, pentru scurt timp, în Guvernul Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990). Ulterior, s-a numărat printre membrii fondatori ai Grupului de Dialog Social și al Alianței Civice.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday