Mai mulți oficiali americani au declarat pentru Washington Post că Administrația biden este îngrijorată de această perspectivă, în condițiile în care armata lui Putin pare a-și epuiza rapid rezervele de obuze de 122 mm și de 152 mm, moștenite din era sovietică.

Nu există totuși nicio dovadă că au avut loc transferuri de armament din China, dar dacă va merge mai departe, ar fi prima dată când Beijingul ar oferi ajutor letal în conflict ul din Ucraina. Președintele Biden a declarat vineri că nu se așteaptă ca China să ofere Rusiei asistență semnificativă în materie de armament. “Nu anticipez – nu am văzut încă – dar nu anticipez o inițiativă majoră din partea Chinei de a furniza arme RusieiȚ, a spus el într-un interviu pentru ABC News. Întrebat dacă vreun sprijin viitor ar trece o linie roșie, Biden a spus că Statele Unite “ar răspunde” unui astfel de gest al Chinei.

Moscova a cerut deja aprovizionarea cu obuze de artilerie, atât Coreei de Nord cât și Iranului. La rândul lor, aliații occidentali încearcă să procure mai multă muniție de 152 mm pentru obuzierele din epoca sovietică ale Ucrainei, precum și să producă mai multă muniție de 155 mm, standardul NATO, pentru artileria de tip occidental furnizată Ucrainei de la începutul războiului.

“Avem indicii că China ar putea lua în considerare furnizarea de capabilități letale Rusiei”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, fără a intra în detalii.

Sursa: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday