Presa internațională scrie că, întruniţi la Bruxelles, reprezentanţii Uniunii Europene nu au reuşit să ia o decizie unanimă asupra celui de-al zecelea pachet de sancţiuni pentru Rusia, care ar fi urmat să interzică vânzarea de echipamente critice din punct de vedere militar – componente pentru drone şi elicoptere, piese de schimb pentru vehicule, care ar putea fi folosite pentru ofensiva din Ucraina.

Noul pachet include şi restricții comerciale în valoare de aproximativ zece miliarde de euro, vizează mai multe bănci rusești și propagandiști, și prevede noi sancțiuni pentru persoanele implicate în producția de drone iraniene. Conform unor oficiali citați de Reuters, Polonia blochează pachetul pentru că nu vrea să existe excepții privind importurile de cauciuc sintetic rusesc în UE. Diplomații polonezi au spus că aceste excepții ar fi atât de semnificative încât ar face sancțiunile inutile. Alţi diplomaţi au declarat că scutirile au fost propuse la inițiativa Italiei.

Liderii UE se vor întâlni din nou, vineri, la ora 11 (ora României), când se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina, pentru a continua negocierile. Totuși, Comisia Europeană ar fi vrut ca pachetul să fie aprobat înaintea aniversării unui an de la începutul războiului, explică The Guardian. Uniunea Europeană susține că cel de-al zecelea pachet de sancțiuni a fost conceput pentru a îngreuna finanțarea războiului și pentru a priva Rusia, care încearcă să evite restricţiile prin intermediul unor părţi terţe (fostele state sovietice din Caucaz și Asia Centrală), de piesele necesare pentru a fabrica armament. 

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday