Serviciul Informații și Securitate precizează că din rețeaua respectivă făceau parte cinci cetățeni din Republica Moldova, dar și alții “dintr-un stat terț”, fără a-l numi. Cei cinci cetățeni moldoveni pregăteau “acțiuni de trădare de patrie și spionaj”. Dintre aceștia, doi au fost reținuți și plasați în arest în decembrie 2022, iar ceilalți trei au statut de suspecți în dosar.

“Aceștia cinci au fost cooptați de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”, transmit autoritățile din Moldova. Membrii grupării riscă pedepse cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

Aceștia primeau finanțări din străinătate, însă autoritățile nu precizează despre ce țară este vorba. Faptele sunt investigate încă din 2020, iar acestea vizează inclusiv “incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin”.

Reamintim, în urmă cu două săptămâni, Maia Sandu acuza Rusia că organizează o lovitură de stat în Republica Moldova, planul presupunând “acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday