Substanțele polifluoroalchilice (PFAS) reprezintă o familie de aproximativ 10 mii de compuși chimici, care au proprietatea de a fi indestructibile și neaderente, în mediul natural. Acestea sunt folosite într-o gamă largă de produse de consum (inclusiv în haine rezitente la apă, cosmetice, electronice, ambalaje), dar după utilizare, dacă nu sunt reciclate ajung în aer, apă, sau în sol. Studiul, realizat în urma unei investigații desfășurate de mai multe publicații și ONG-uri vest-europene, a pus în evidență că poluarea cu acestea este mult mai mică în estul Europei decât în Marea Britanie, Franța, Germania și, mai ales, Belgia și Olanda.



Harta arată că în Belgia sunt înregistrate nivelurile cele mai ridicate de poluare, iar substanțele PFAS au fost găsite inclusiv în apele subterane în concentrații ridicate. De exemplu, persoanelor care locuiesc pe o rază de 15 kilometri din jurul unei fabrici în care a fost identificată o mare concentrare a acestor substanțe, le-a fost recomandat să nu consume nici legume nici chiar produse animale (așa cum ar fi ouăle de găină) produse în zonă.

Harta întocmită de publicațiile occidentale pare a arăta că România este cea mai puțin afectată țară din UE de acest tip de poluare, fiind identificate însă câteva puncte și la noi, în zona Galați (posibil la Sidex), în Mehedinți (Porțile de Fier II), în județul Sibiu (la intrarea pe Valea Oltului) și în nordul județului Argeș.

Studiul mai arată faptul că sursele de apă potabilă pot fi contaminate cu PFAS, dar companiile de apă susțin că substanțele chimice nu ajung în final la robinet, deoarece apa este tratată pentru a dilua concentrațiile substanțelor sau chiar de a le elimina.

Două tipuri de PFAS au fost asociate cu diferite boli, așa cum ar fi cancerul de rinichi, bolile tiroidiene și colesterolul ridicat.

Analiză integrală The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday