Companiile Orange și Vodafone au anunțat că vor desfășura un proiect-pilot în România în acest an, într-o zonă rurală din apropierea capitalei. Potrivit unui comunicat comun de presă, cele două au convenit să construiască o rețea de acces radio deschisă (RAN) cu partajare în zonele rurale din Europa unde ambele au rețele mobile: Este pentru prima dată când două companii au convenit să împartă rețelele Open RAN în Europa.

Proiectul-pilot va oferi o primă experiență reală a acestui nou model operațional, bazat pe integrarea de hardware și software de la mai mulți furnizori (nu doar cei tradiționali). Va deschide calea pentru desfășurarea la scară mai largă”. În prezent, Orange și Vodafone lucrează pentru selectarea furnizorilor. 

Cele două companii mai arată că angajamentul este în acord cu obiectivul Comisiei Europene de a avea semnal 5G în toate zonele populate din UE, până în 2030. În comunicatul de presă mai explică: Open RAN oferă avantaje semnificative faţă de partajarea tradiţională. Prin utilizarea RAN deschis şi virtualizat, bazat pe software şi hardware dezagregat, Vodafone şi Orange vor avea o mai mare flexibilitate la adăugarea de noi situri radio sau modernizarea celor existente, menţinând costurile şi consumul de energie reduse”.

Sursă: Comunicatul Orange

Foto: Wirestock | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday