Un grup de jurnaliști internaționali, de la publicații precum Yahoo News, Kyiv Independent și Süddeutsche Zeitung (Germania) au prezentat un document despre care spun că a fost întocmit în 2021 de o structură din Administrația Prezidențială a Rusiei. Ancheta lor a fost preluată și de publicația DW International.

Planul a fost întocmit pe mai multe etape, cu termene-limită de implementare: un termen scurt (până în 2022), unul mediu (până în 2025) și unul lung (până în 2030). Planul pe termen lung prevede formarea unui “stat unional” comun, sub conducerea ruşilor, cu monedă și sistem fiscal unic cu Rusia şi spațiu mediatic sub control rusesc. De asemenea, mai prevede că Armata Belarusă trebuie să se conformeze reglementărilor rusești, în timp ce toată producția militară-cheie trebuie să fie transferată din Belarus în Rusia.

“Acest lucru ar elimina tot ce a mai rămas din suveranitatea Belarusului și ar reduce o țară cu 9,3 milioane de locuitori la statutul de satelit al Moscovei”, scrie Yahoo News.

Un oficial occidental, citat sub protecția anonimatului de Yahoo News, a declarat că documentul a fost pregătit de Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, însărcinată să propună noi strategii pentru a atinge obiectivele strategice ale Rusiei în Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina și Republica Moldova.

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a declarat pentru Yahoo News: “Obiectivele Rusiei în ceea ce privește Belarusul sunt aceleași ca și în cazul Ucrainei. Doar că în Belarus se bazează pe coerciție, mai degrabă decât pe război. Scopul său final este în continuare încorporarea în masă”.

Surse alternative: DW, Yahoo News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday