La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, efectele negative sunt vizibile și în peisajul natural al țării. Potrivit unei declarații făcute de Ministrul ucrainean al Mediului pentru Politico, deși daunele aduse pădurilor, terenurilor agricole și parcurilor naționale devenite câmp de luptă sunt mai evidente, poluarea aerului este evaluată pecuniar la 27 de miliarde de dolari.

Nu este vorba numai de fumul degajat de sutele de explozii care au loc zilnic, ci și de deteriorarea instalațiilor industriale, care a provocat o poluare puternică a aerului, apei și a solului, expunând locuitorii la substanțe chimice toxice și la apă contaminată. (Foto: Stânga – Hostomel după ofensiva rușilor / Dreapta – Portul din Nikolaev după un bombardament). În plus, bombardamentele regulate din jurul centralei nucleare Zaporijie sporesc riscul unui accident nuclear.

Mai multe ONG-uri au documentat impactul conflictului asupra mediului pentru ONU, în vederea stabilirii unor priorități pentru identificarea zonelor cu risc mai mare de poluare. La începutul acestei luni a fost anunțat un program în valoare de șapte milioane de euro pentru a ajuta la reconstruirea orașelor ucrainene în mod ecologic și pentru a le pune în legătură cu omologii din UE, care pot împărtăși experiența lor în ceea ce privește atingerea neutralității climatice.

Sursa & Foto: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday