Banca Națională a României a publicat Minuta ședinței de politică monetară din urmă cu 12 zile. Consiliul de Administrație al BNR a informat că PIB-ul “este așteptat să decelereze semnificativ în 2023 – în contextul costurilor ridicate cu energia și al prelungirii războiului din Ucraina, precum și pe fondul conduitei politicii monetare și al consolidării fiscale”.

Totuși, CA al BNR anticipează o revigorare a creșterii economice în anul viitor, în condițiile accelerării atragerii de fonduri UE, inclusiv a celor aferente instrumentului Next Generation EU: Principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, dar în condițiile decelerării puternice a creșterii acestuia în 2023”.

În urmă cu două săptămâni, Banca Națională a decis să mențină dobânda de referință la 7% pe an și a estimat că rata inflației va coborî la nivelul de o cifră încă din trimestrul trei al acestui an. 

Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 2,3% pentru economia României în acest an, în vreme ce guvernul a construit bugetul pe o creștere de 2,8%.

Comunicatul integral al BNR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday