În perioada iunie – decembrie 2022, angajații a 61 de companii din Marea Britanie au lucrat în medie 34 de ore pe săptămână, distribuite pe parcursul a patru zile de muncă. Au câștigat același salariu ca și în cazul programului de lucru distribuit pe cinci zile. În total, în studiu au fost implicați 2,900 de angajați ai unor companii de diverse mărimi și din domenii diferite.

La finalul perioadei, majoritatea companiilor au ajuns la concluzia că un echilibru mai bun între viața personală și profesională oferă și o productivitate mai bună la locul de muncă. În final, 56 (92%) dintre companiile care au luat parte la proiect au decis să continue cu săptămâna de lucru de patru zile, 18 dintre ele pe o perioadă nedeterminată.

Cele mai reprezentative companii care au participat la studiu au fost din domenii precum marketing și publicitate, servicii profesionale și caritate. Dintre acestea, 66% aveau 25 de salariați sau mai puțin, iar 22% aveau 50 sau mai mulți.

Angajații au spus că echilibrul dintre viața personală și profesională a fost menținut în urma acestui demers, iar datele obținute în urma studiului au arătat că este mai puțin probabil ca un angajat să renunțe la un loc de muncă unde lucrează patru zile pe săptămână.

De altfel, unii angajați au mai spus și că preferă o zi liberă în plus decât o majorare de salariu, în timp de 15% au afirmat că indiferent cât le-ar crește salariul, nu ar vrea să revină la o săptămână de lucru de cinci zile. Ziua liberă a angajaților a variat, unii având liber miercurea, în timp ce alții aveau un weekend prelungit.

Studiul a fost realizat și publicat de Autonomy, o organizație de cercetare cu sediul în Marea Britanie, alături de un grup de reprezentanți ai mai multor universități, și cu sprijinul grupului 4 Day Week Global din Noua Zeelandă. Rezultatul studiului ar putea fi foarte important pentru Marea Britanie, care după Brexit și pandemie se confruntă cu o lipsă importantă a forței de muncă.  

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Andrii Zastrozhnov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday